Neumann János Egyetem

Facebook

Gyengénlátó Változat

Szolnok

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Szolnok

Amit Szolnokról tudni érdemes...

Szolnok - Város a vizek partján

Szolnok az Alföld közepén, Budapesttől 100 km-re, a Tisza partján, a Zagyva torkolatánál fekszik. Éghajlata kontinentális, a forró, száraz nyarat általában hideg tél követi. Ezen a tájon legmagasabb a napsütéses órák száma, az átlagos csapadék mennyiség 480–500 mm. A természeti adottságok közül kiemelkedő, hogy a város és térsége igen gazdag élővizekben. A Tisza és a Zagyva mellett a Holt-Tisza és a Holt-Zagyva is bővelkedik természeti értékekben. /forrás: wikipedia.hu/

 

Szolnok - Az Alföld forrása

A megyeszékhely, a 78 000 lakosú Szolnok, az ország 10. legnagyobb városa, gazdasági, kulturális, egészségügyi központ. Területe 18 273 ha.
Szolnok közlekedési csomópont volt, híd, melyen emberek és áruk utaztak keresztül, és a városlakók reménye szerint ismét az is lesz. Ezt a funkciót, a jó megközelíthetőséget, a kelet és nyugat közötti központi fekvést kívánja erősíteni és hasznosítani az ipari park és a közeljövőben megépülő logisztikai központ, mely ipari, kereskedelmi, szolgáltató tevékenységeknek ad otthont.

A Szolnokon meglévő négy áruforgalmi csatorna: az országot nyugat-keleti irányban, Szolnokot Budapesttel összekötő 4. sz. (E60) fő közlekedési út, az észak-déli és nyugat-keleti irányú, belföldi és nemzetközi vasútvonal, amelyhez Közép-Európa egyik legnagyobb személy és teherpályaudvara kapcsolódik. Jelentős kiépített iparvágányrendszerrel is rendelkezik, amely a teherpályaudvart köti össze a Déli-iparterületeken elhelyezkedő vállalatokkal és a (leendő kimarad) ipari park területével. A Tisza III. osztályú vízi útja biztosítja a folyami szállítás lehetőségét 650-1000 tonnás hajók számára. Légi közlekedésre a város 200 he ktáros, kis gépek fogadására alkalmas füves sportrepülőtere, illetve a Magyar Honvédség üzemeltetésében lévő -tervek szerint közös katonai és polgári hasznosítású- katonai repülőtere ad lehetőséget.

A városban a helyben lakó és bejáró foglalkoztatottak száma meghaladja a harmincnyolc ezret. Szolnok térségi iskola-centrum, hagyományos diákváros. Lakóinak közel negyede fiatal vagy iskoláskorú. Az alapfokú oktatásra nagy hagyományokkal rendelkező, jól működő középfokú iskolahálózat épül.

Gondozott és parkként rendben tartott terület a Tiszaliget, ahol gyógy- és hideg vizes medencékkel épült strand és élményfürdő, valamint panziók, motel és két szálloda várja a kikapcsolódni vágyókat. A Tiszaligetben van a Városi Sportcsarnok és a Főiskolai Sportcsarnok, valamint a több kis- és nagypályát magába foglaló sportközpont.

A város jelenében és jövőbeni célkitűzéseiben a művészetek és a kultúra egyre jelentősebb szerepet kap. Az 1902-ben 12 műteremmel felavatott Művésztelep - melynek leghíresebb alkotói Fényes Adolf, Bihari Sándor, Chiovini Ferenc, Iványi Grünvald Béla, Aba Novák Vilmos, Pátzay Pál, Pólya Tibor - ma megújulva köszönti a festőket, szobrászokat és látogatókat egyaránt. A kimagasló képzőművészeti hagyományokkal rendelkező városban azonban ma a zene a meghatározó. Világhírű muzsikusokat is idevonzó zenei élet, és az állandó rendezvények - Szolnoki Zenei Fesztivál, Őszi Művészeti Hetek, Szolnok Jazz Fesztivál, Etno-zenei Folk fesztivál, Filmfesztivál, Globe Fesztivál, Vízikarnevál, Szolnoki Gulyásfesztivál, - teszik híressé az alföldi megyeszékhelyet. A város muzsikusait, művészeit a világ színpadain képviselő amatőr és profi társulatok közül a legismertebbek a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a nemzetközi fesztiválokon is jól ismert kórusok, a Bartók Béla kamarakórus, a Kodály kórus, a Szolnoki szimfonikusok, a fúvósötös vagy az Európát és a távol-keletet meghódító Tisza táncegyüttes, valamint az utánpótlást adó gyermektánccsoportok és a Szigligeti Színház.

Szolnok városa jelenleg nyolc testvérvárosi szerződéssel rendelkezik és eredményesen fejleszti tovább külkapcsolatait a városban élők érdekében.
(forrás: www.szolnok.hu)

 

13+1 ok, amiért érdemes Szolnokra látogatni

 1. Tiszavirág híd
   
  Az óriási, széttárt szárnyú kérészre hasonlító Tiszavirág híd Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja, amely összeköti a belvárost a rekreációs és sportközpontnak számító Tiszaligettel.
 2. Rózsakert
  Egyedülálló a város szívében a hatalmas Verseghy park. A megyeháza mögötti Rozáriumban hazánk szinte összes őshonos, gyűjteményekben előforduló rózsafajtája megtalálható.
 3. RepTár - Családi élmények a RepTárban
  Közép-Kelet-Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása, ahol több mint 60.000 négyzetméteren a legkorszerűbb interaktív eszközök mutatják be a repülés történetét. A 4D moziban és a MiG 29-es szimulátorok segítségével kipróbálható, milyen érzés katonai repülökkel és helikopterekkel szárnyalni a levegőben. A fizikai képességeket próbára tevő és adrenalinszintet növelő military akadálypálya mellett persze a legkisebbek is átélhetik a repülés örömét a tematikus játszótéren. A Hangár egyes gépeibe be is ülhetünk, az Indóház földszintjén pedig étterem, kávézó, és RepTár-as szuvenírbolt fogadja az elpilledt látogatókat.
 4. Sörárium
  Szolnok főterén megnyitotta kapuit a Sörárium, ami Magyarországon egyedülálló módon, interaktív eszközökkel mutatja be a sör gasztronómiai- és kultúrtörténetét, kalandozhatunk a világ sörmárkái között, mindezt egyedi, steampunk hangulatban. De a Sörárium a családokra is gondolt: amíg a szülők bejárják a kiállítást, addig a kicsiket gyermekfoglalkoztató várja. Az ide látogatók megpihenhetnek az étteremben, megkóstolhatják a Sörárium saját kézműves söreit is, amelyek készítése bármikor megnézhető a látványsörfőzdében. Az étlap kínálatában elmélyülve mindenki talál kedvére valót. Ki ne enne pl. dr. Jekill elixírjéből, vagy Dorian Gray tésztájából.
 5. Szolnoki Művésztelep
  Az ország legrégebbi, 114 éve működő művésztelepén nem csupán folyamatosan alkotnak a művészek, de itt is élnek. Az időszaki kiállítások mellett a műtermeket bejelentkezéssel meg is tekinthetjük. 
 6. Tiszaliget
  Az erdős-ligetes park a város tüdeje, ahol két felújított sportcsarnok, egy új futballstadion, teniszpályák, vízilabda-uszoda, fallabdacentrum, szállodák és a strand várja a mozogni, sportolni vágyokat.
 7. Szigligeti Színház
  Az országos hírnévnek örvendő, rangos színészgárdásval rendelkező színház jubileumi műsorral várja a nézőket, Balázs Péter vezetésével.
 8.  Széchenyi Parkerdő, Bagolyvár Vadaspark
  125 hektáron két tematikus kiállítóhely, természetismereti és erdészeti tanösvény mutatja be az Alföld élőhelyeit, madárvilágát, a Vadaspark pedig Magyarország vadfajait, házi- és hobbiállatait.
 9. Szolnoki Galéria
  A mór stílusú zsinagóga nemcsak kiállításoknak, múzeumi és irodalmi rendezvényeknek ad teret, de konferenciákat, hangversenyeket is tartanak itt.
 10. Sétahajózás a Tiszán
  A Sellő hajó október 23-ig várja a kirándulókat a Tisza-parti sétánynál szombat és vasárnapokon (info: 20/230-7701)
 11. Termálvíz
  A szolnoki termálvíz kiváló minőségű, a Tisza Szálló folyópart felőli oldalán a gyönyörű ivókútnál meríthetünk is belőle.
 12.  Tiszai halászlé
  A Damjanich utca sarkán messze földön közismerten kiválóan késíztik az igazi tiszai halászlevet és halételeket a szakácsok. 
 13. Kecsege
  Ismét fogható a Tisza középső szakaszán a folyó legendás hala, a szálkamentes kecsege! A belőle készített paprikás felejthetetlen. 
 14. Habos isler
  A világszerte kuriózum habos Islert Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg, a Marcipán Cukrászdában meg is kóstolhatjuk. 
 
13+1 ok, amiért érdemes Szolnokra látogatni
 
/forrás: Szolnok város információs portál/

Ha szeretnéd jobban megismerni a várost ezeken az oldalakon olvasgass 
(a linkek új ablakban nyílnak meg):