Neumann János Egyetem

Facebook

Gyengénlátó Változat

DUÁLIS KÉPZÉS a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Duális képzés a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon

A Pallasz Athéné Egyetemen (volt Kecskeméti Főiskolán) már 2012 óta tanulnak duális hallgatók. A duális típusú képzést német mintára két jelentős autóipari cég közreműködésével járműmérnöki szakon indította el a főiskola. A tapasztalatok meggyőzőek: a képzés minden résztvevőnek – a hallgatóknak, a vállalatoknak és az egyetemnek is – előnyös. Jelenleg a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon 1 alapszakon a kertészeti területen 5 cég fogad elsőéves duális hallgatókat.

MIT JELENT A DUÁLIS KÉPZÉS A GYAKORLATBAN?

 • A hallgató és a cég között végig a tanulmányi idő alatt szoros a kapcsolat – a hallgató havi juttatást is kap a cégtől – , amelyet egy ún. hallgatói munkaszerződésben is lefektetnek.
 • A főiskolai tanulmányi szakaszok után az őszi-téli szemeszterben 8 hét, a tavaszi-nyári szemeszterben 16 hét céges gyakorlati időszak következik.
 • A duális hallgató egyszerre nappali tagozatos hallgatója a főiskolának és a cég munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalója, aki a szorgalmi időszakot a főiskolán tölti.
 • Az adott alapszak képzési programja mellett a duális hallgatók teljesítik a cég képzési programját is.

Miért előnyös Neked?

  • Már az egyetemi éveid alatt vállalati gyakorlatot szerezhetsz, a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulhatsz, s ezt később az önéletrajzodban is feltüntetheted, vagyis a végzés után pályakezdő leszel szakmai gyakorlattal. 
  • Havi juttatást kapsz a cégtől. Ez a törvény szerint hetente minimum a minimálbér 15 %-a, vagyis havi szinten kb. a minimálbér 60 %-a, de az egyes cégek adhatnak ettől többet is, ill.  teljesítmény függvényében emelkedhet a díjazás. Ezen kívül esetenként egyéb juttatások is járhatnak, útiköltséget is téríthetnek és szállást is biztosíthatnak. Fontos, hogy a céges juttatásokat egész évben kapod, vagyis a főiskolán töltött tanulmányi időszakok alatt is. 
  • A céges juttatásokon kívül természetesen Neked is jár tanulmányi ösztöndíj vagy szociális támogatás, ha azokra tanulmányi eredményed, ill. szociális helyzeted alapján jogosult vagy. 
  • Ha jól teljesítesz, szinte biztos a cég állásajánlata végzés után.  Németországban a duális képzésben végzők 85 %-a marad a cégnél. 
  • Ha a végzés után kapsz jobb ajánlatot, nincs kötelezettség arra, hogy a tanulmányi idő alatt kapott juttatást visszafizesd a cégnek, mert a hallgatói munkaszerződés a diploma kézhez vételéig tart. 

Miért előnyös a cégeknek?

  • „Kinevelhetnek” olyan mérnököket, akik már tanulmányi idejük alatt jól megismerik a vállalat működését, elsajátítják a speciális ismereteket – a végzés után nem kell képezniük a frissdiplomást. 

Duális képzési információk a Kar weboldalán

A 2017/18-AS TANÉVBEN INDULÓ DUÁLIS SZAKOK ÉS A KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐ PARTNERCÉGEK